Bądźmy szczerzy wobec siebie. Nie traktujemy naszych kociołków żeliwnych bardzo dobrze. Spalamy w nich wszystkie rzeczy, od zwojów petycji po świece. Napełniamy je wodą do mikstur lub smażenia i pokrywamy dno solą lub piaskiem i alkoholem do pożarów kotłów, co później zwykle skutkuje paskudnym sprzątaniem. Jeśli masz niepomalowane kociołki żeliwne i nie przyprawiłeś ich przez jakiś czas (lub nigdy), prawdopodobnie masz zardzewiały bałagan na rękach (dosłownie).
Potraktuj kociołki żeliwne jak każdy inny żeliwny garnek i wyczyść go. Można to zrobić bez względu na to, czy kocioł jest nowy i nigdy nie był używany, czy masz gorący bałagan na rękach, tak jak ja.
Zacznij od dokładnego wyczyszczenia żeliwnego kotła – nowego lub starego. Szoruj cały kocioł wełną stalową lub sztywnym włosiem za pomocą gorącej wody i łagodnego mydła do naczyń. Osusz ręcznik i umieść na ciepłym blacie kuchennym, aby zapewnić całkowite wyschnięcie. Pozostawienie wilgoci w kociołku żeliwnym sprzyja rdzewieniu. Po całkowitym wyschnięciu kotła użyj ręcznika papierowego, aby nałożyć cienką warstwę oleju na każdą powierzchnię, nawet na zewnątrz i na dole. Upewnij się, że nie przesadzasz z olejem, ponieważ pozostawi lepką pozostałość. Olej roślinny jest praktycznym wyborem dla tego procesu, ale siemię lniane zyskało ostatnio popularność i podobno trwa dłużej. Wyłóż arkusz do gotowania folią i umieść go na dolnym ruszcie piekarnika, aby złapać krople oleju. Umieść kociołki żeliwne do góry nogami na ruszcie nad blatem do gotowania. Piecz olej przez 1 godzinę w temperaturze określonej na poniższej liście (w zależności od używanego oleju). Pozwól kociołkowi pozostać w piekarniku, aby sam się ochłodził. Może być konieczne wykonanie tego procesu kilka razy.