Wędzarnie do ogrodu i ruszty z propanu nie są już przeznaczone tylko do hamburgerów i steków. Dzięki kilku sztuczkom możesz naśladować pośrednie niskie i powolne ciepło tradycyjnego palacza i wytwarzać wysokiej jakości kawałki wolno palonego grilla. Możesz nawet użyć go jako prostego palacza z indyka.
Zobacz w jaki sposób zrobić swój grill i wędzarnie do ogrodu, które umilą Ci letnie wieczory rodzinne. Zacznij od zidentyfikowania źródeł ciepła i ustaw instalację grilla i wędzarni na trochę gotowania pośredniego. Podczas pieczenia w niskiej i wolnej temperaturze (107–121 ° C) należy unikać bezpośredniego wystawiania mięsa na źródło ciepła, czyli tak zwany żywy ogień. To się nazywa grilowanie i wędzenie!
Różnica między grillowaniem a wędzeniem – kluczowa jest tutaj różnica temperatur między bezpośrednim i pośrednim gotowaniem na ciepło. Ustawienie kuchenki tak, aby mięso nie znajdowało się bezpośrednio na źródle ciepła, pozwoli na cyrkulację ciepła wokół mięsa, co spowoduje gotowanie przez konwekcję. Ciepło jest przekazywane do żywności przez płyn – w tym przypadku powietrze i przewodzenie przenosi ciepło powierzchniowe do środka cięcia.
Wędzarnia ogrodowa jest prostą wersją urządzenia do obróbki cieplnej stosowanego we współczesnym przemyśle mięsnym. Rozmiar może się znacznie różnić, ale zasady są takie same: jest to zamknięty obszar, w którym temperatura i poziom dymu mogą być kontrolowane z akceptowalną dokładnością. Jeśli zdecydujesz się zbudować wędzarnie do ogrodu, nie musi to być skomplikowana struktura, aby wykonać skuteczną pracę. Jednak musi być odpowiednio zbudowane i mieć możliwość monitorowania, aby mięso było odpowiednio ugotowane, aby zminimalizować ryzyko dla zdrowia.